Resultaten probabilistische raming

Duidelijkheid op hoog niveau

Een probabilistische raming geeft als uitkomst één totaalbedrag: de verwachtingswaarde. Dit is de meest waarschijnlijke totale aanneemsom met een (door u) bepaald zekerheidspercentage. In latere fasen kan de raming worden aangepast aan nieuwe projectinformatie.

Een voorbeeld van de kansdichtheidsfunctie, een van de uitkomsten van een probabilistische raming, is te zien in dit schema.

 

Probabilistisch ramen

Het zekerheidspercentage bepaalt de nauwkeurigheid van de totale verwachtingswaarde. De bandbreedte van de raming geeft de grenzen aan waarbinnen de bouwkosten met het bepaalde zekerheidspercentage zullen vallen.

De uitkomst van deze probabilistische raming luidt dus: De verwachtingswaarde van de totale bouwkosten van het project uit op 50 miljoen euro. Met een zekerheidspercentage van 70% bedragen de projectkosten minimaal 32,5 miljoen en maximaal 67,5 miljoen euro.

Als opdrachtgever weet u ook wat de overschrijdingskans is: de kans dat de uiteindelijke bouwkosten hoger worden dan een bepaald acceptabel bedrag.

Risicofactoren in beeld

Tot slot maakt de raming duidelijk welke posten de grootste onzekerheden in uw begroting veroorzaken. Hier kunt u nu gericht op inspelen, bijvoorbeeld met keuzes in ontwerp of bouwmethode, en dus risico’s beperken.

Sturen in ontwerp en bouwproces

De eerste probabilistische raming wordt gemaakt in een zo vroeg mogelijke fase. In latere fasen, wanneer het project een vastere vorm krijgt, wordt de raming aangepast en de verwachtingswaarde opnieuw berekend.

Zo kunt u nauwkeurig en vanaf zeer vroeg stadium sturen in zowel het ontwerp als in de uitvoering. BKS Schagen heeft alle kennis en ervaring met betrekking tot probabilistisch ramen.

Bel 0224 – 29 65 80 of mail voor meer informatie.